Skip to content
Tahrat hampaissa johtuvat useimmiten huonoista hammashoitotottumuksista. Ehkäise tahroja omaksumalla nämä päivittäiset suunhoitotottumukset.

" />
Mistä keltaiset hampaat ja hammasvärjäytymät johtuvat

Mistä keltaiset hampaat ja hammasvärjäytymät johtuvat

Useimmat ihmiset saavat syntymässä norsunluunvalkoiset hampaat, mutta luonnollisia sävyjä löytyy keltaisesta harmaaseen. Hampaiden väri on silmien tai hiusten värin tavoin geneettisen perimän seurausta. Keltainen sävy ei ole epäterveen suun merkki, mutta pinnalliset keltaiset tahrat johtuvat useimmiten huonoista hammashoitotottumuksista. Tutustutaanpa hampaiden värjäytymisen yleisimpiin syihin.

Huono hammashygienia

Plakkikertymät ovat yksi yleisimmistä hampaiden tahraantumisen syistä. Muista harjata hampaasi ainakin kahdesti päivässä, käyttää hammaslankaa päivittäin ja käyttää hammaslankaa päivittäin ja huuhtoa suusi suuvedellä plakin sekä hammaskiven ehkäisemiseksi.

Hammaskiilteen vauriot

Hampaat alkavat kellertää iän myötä hammaskiilteen heiketessä ja paljastaessa alla olevan tummemman hammasluun, joka muodostaa suurimman osan hampaasta. Hammaskiilteen kulumista voi ehkäistä juomalla sokeripitoisia juomia pillillä, vähentämällä korkeasokeristen ruokien nauttimista ja harjaamalla, lankaamalla ja huuhtomalla hampaat päivittäin.

Ruuat ja juomat

Hammaskiilteessä on pienenpieniä aukkoja, joihin voi kertyä ruoka- ja juomahiukkasia. Kahvi, viini, tee ja marjat sisältävät erityisen paljon tanniineja, kromogeenejä ja happoja – aineita, jotka tarttuvat hammaskiilteeseen ja aiheuttavat värjäytymiä. Pyri vähentämään näitten nauttimista ja huuhdo suusi runsaalla vedellä happopitoisia ruokia ja juomia nautittuasi. Mikä tärkeintä, harjaa hampaasi kaksi kertaa päivässä ja käy hammaslääkärillä säännöllisesti.

Tupakointi

Tupakassa on nikotiinia ja tervaa, jotka tarttuvat hammaskiilteeseen ja aiheuttavat värjäytymiä. Tupakoinnin lopettaminen parantaa kokonaisterveyttäsi ja hampaittesi ulkonäköä.

Lääkityksen sivuvaikutukset

Pienet muutokset arkisiin tottumuksiin voivat auttaa välttämään hampaiden tahrautumista ja värjäytymistä. Kuten aina muutenkin, noudata hyviä suunhoitotottumuksia harjaamalla, lankaamalla ja huuhtomalla hampaasi päivittäin ja käymällä hammaslääkärillä perusteellisessa puhdistuksessa puolen vuoden välein.

PIKAVINKKI

Vähennä kahvin, viinin ja teen nauttimista. Ne sisältävät paljon tanniineja, kromogeenejä ja happoja – aineita, jotka tarttuvat hammaskiilteeseen ja aiheuttavat värjäytymiä.

 
White teeth

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA