Skip to content
Recycled tubes

Missiomme: Maapallon hyvinvointi

people holding the planet earth

Pepsodentin sitoumukset

Me Pepsodentilla välitämme maapallostamme. Siksi olemme sitoutuneet kunnianhimoisiin tavoitteisiin muovien käytössä.  Sitoumuksemme vuoteen 20251 mennessä:

  • Valmistamme ainoastaan kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai kompostoitavia muovipakkauksia.
  • Vähennämme ensiömuovin käyttöä pakkauksissamme kolmanneksella.
  • Teemme yhteistyötä hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja paikallisten yhteisöjen kanssa kierrätysinfrastruktuurin parantamiseksi.

Tämä on kuitenkin vasta matkamme alku – tiimimme jatkaa työtä vähentääkseen toimintamme ympäristövaikutuksia.

Nykytilanne Suomessa

Tällä hetkellä Suomessa heitetään vuosittain pois miljoonia hammastahnatuubeja. Syynä on se, ettei hammastahnatuubeja ole tähän saakka yleensä valmistettu kierrätettävistä materiaaleista.

Yhtenä suunhoitoalan johtavista toimijoista Suomessa ymmärsimme, että meidän on nostettava rimaa. Haluamme vaikuttaa yhteiskuntaan ja ympäristöön pysyvästi tulevien sukupolvien hyväksi.

pile of toothpaste tubes
Prodent tube

Ratkaisumme on uusi kierrätettävä hammastahnatuubi

Ympäristöongelmien vakavuus sai meidät miettimään uudelleen tuubeissamme käytettyä materiaalia.

Siksi kehitimme kierrätettävän hammastahnatuubin, johon aloimme siirtyä vaiheittain vuonna 2020. Tuubi tulee myös muihin tuotesarjoihimme vuoteen 2025 mennessä.

Muutos tarkoittaa, että vuoteen 2025 mennessä miljoonat hammastahnatuubit ovat kierrätettävissä vuosittain Suomessa.

hand holding toothpaste tube

Miksi jaamme teknologiamme kilpailijoidemme kanssa?

Jakamalla teknologiamme haluamme aloittaa maailmanlaajuisen siirtymän kierrätettäviin hammastahnatuubeihin. Perimmäinen tavoitteemme on, että kaikki tuubipakkaukset ympäri maailmaa kierrätetään, ei ainoastaan hammastahnatuubit.

tube in recycling bin

Miten voin kierrättää tämän tuubin?

Irrota korkki, purista tuubi mahdollisimman tyhjäksi hammastahnasta ja laita tuubi kierrätysastiaan. Uudet tuubit valmistetaan nyt HDPE-muovista (suuritiheyksisestä polyeteenimuovista), jota käytetään useimmissa shampoo-, pyykinpesu- ja ihonhoitotuotepulloissa. Ne voidaan lajitella tavalliseen muovinkierrätyspisteeseen vietäväksi.

toothpaste tubes

Mistä uusi tuubi on valmistettu?

Uudessa tuubissa käytetään ohuempaa (tai saman paksuista) laminaattia tuubin koosta riippuen. Kun siirrymme kierrätettävään muoviin, käytetyn muovin kokonaismäärä vähenee – lisäksi uudet tuubit ovat pehmeämpiä ja helpompia puristaa.

Joissakin tuubeissamme on käytössä alumiininen suojakerros (ABL), jota käytetään yleisesti hammastahnatuubin laminaatissa, mutta olemme korvaamassa sen muovisella, kierrätettävällä vaihtoehdolla (PBL). Muutos ei vaikuta tuotteen laatuun tai turvallisuuteen Olemme myös alkaneet lisätä tuubeihin kierrätysmuovia.

Lue lisää: Vähennämme ensiömuovin käyttöä merkittävästi vuoteen 2025 mennessä

Prodent tube

Mitkä Pepsodent-tuotteet voidaan kierrättää?

Monet hammastahnatuubeistamme ovat jo nyt kierrätettäviä. Katso kierrätysohjeet pakkauksen takapuolelta. Vuoteen 2025 mennessä kaikki Pepsodent -tuubit ovat kierrätettäviä. Kaikki suuvesipullomme ovat tietenkin jo kierrätettäviä.

People recycling

Vähennämme ensiömuovin käyttöä merkittävästi vuoteen 2025 mennessä

Pepsodent on sitoutunut vähentämään pakkauksissa käytettyä ensiömuovia. Suuvesipullomme valmistetaan 100-prosenttisesti kierrätetystä muovista. Nyt myös tuubeissa käytettyä ensiömuovia on alettu korvata kierrätetyllä muovilla. Jos tuubin pinnassa näkyy pieniä valkoisia jälkiä, tiedät niiden olevan siinä hyvästä syystä: pakkauksessa on käytetty kierrätettyä muovia.

Tutkimus- ja tuotekehitystiimimme tutkii keinoja korvata ensiömuovi kokonaan kierrätysmuovilla tulevaisuudessa. Poistamme myös White Now -kartonkipakkauksista muovi-ikkunan, mikä helpottaa kierrättämistä. Sen ansiosta voimme vähentää ensiömuovin käyttöä.

Esimerkiksi nämä Pepsodent-tuotteet sisältävät jo nyt kierrätettyä muovia: Pepsodent Superfluor 75 ml, Pepsodent Superfluor 125 ml, Pepsodent Xylitol 75 ml, Pepsodent Xylitol 125 ml. Laajennamme luonnollisesti valikoimaa jatkossa.

Tämä on vasta alkua matkallamme kohti puhtaampaa huomista. Tiedämme, että vielä on paljon tehtävää. Tavoitteemme on kaikkien tuubien kierrätettävyys sekä niiden valmistus kierrätysmuovista. Se on osa missiotamme vähentää ensiömuovin käyttöä kolmanneksella, tuottaa ainoastaan kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai kompostoitavia muovipakkauksia ja kerätä enemmän muovia kuin myymme vuoteen 2025 mennessä.

Onko sinulla muuta kysyttävää?

Olemme sitoutuneet tekemään kaikista tuubeistamme kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä. Tämä muutos vie aikaa, minkä vuoksi jotkut tuubeistamme eivät vielä ole kierrätettäviä. Teemme kaikkemme, jotta tämä muutos sujuisi mahdollisimman nopeasti.

Hammastahnatuubien kierrättäminen on ollut historiallisesti vaikeaa niiden muotoilun ja koon vuoksi. Tuubeissa on saattanut olla muun muassa alumiinikerros, joka suojaa tuotetta, mutta tekee sen kierrättämisestä mahdotonta normaalissa kierrätysprosessissa.

Neljän vuoden tutkimus- ja kehitystyön tuloksena olemme ylpeitä voidessamme esitellä uuden kierrätettävän tuubimme, joka voidaan kierrättää tavallisessa muovinkierrätysprosessissa. Tehdyillä muutoksilla ei ole vaikutusta hammastahnan laatuun tai tehoon.

Kun muovi voidaan kierrättää ja sen käyttö ja hävitys toteutetaan vastuullisesti, muovi on arvokas materiaali tuotteen laadun varmistamisen ja helppokäyttöisyyden kannalta.

Kierrätettävät tuubimme on valmistettu HDPE-muovista. Se on yksi markkinoiden helpoimmin kierrätettävistä muoveista. Se voidaan muuntaa uuteen muotoon ja käyttää uudelleen monissa muissa tuotteissa ja pakkauksissa. Innovaatiomme voi antaa uuden elämän miljoonille tuubeille Pohjoismaissa vuosittain. Tämä on kuitenkin vasta alkua matkallamme kohti puhtaampaa huomista.

Tiedämme, että vielä on paljon tehtävää, ja tiimimme työskentelee jatkuvasti löytääkseen uusia tapoja pienentää ympäristövaikutuksiamme.

Ei, emme ole tehneet kompromisseja hammastahnojemme maun, tuoksun tai laadun suhteen. Ainoa näkyvä muutos on itse tuubissa – sen materiaali on entistä pehmeämpää ja sileämpää.

Suomessa miljoonista hammastahnatuubeista tulee kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä. Se on huomattava määrä muovia.

Suuvesipulloissamme ja tuubeissamme käytetty kierrätetty muovi on peräisin ruokapakkauksista. (Tuubien muovi on peräisin lähinnä maito- ja mehupulloista ja suuvesipullojen muovi juomapulloista.) Muovi kerätään, lajitellaan, puhdistetaan ja prosessoidaan käytettäväksi turvallisesti uudelleen uusissa pakkauksissa. Annamme tälle muoville uuden elämän sen sijaan, että käyttäisimme uutta muovia.

Kierrätettävä muovi on sellaista muovia, jota voidaan käsitellä ja käyttää uudelleen muiden pakkausten valmistamisessa. Se eroaa ei-kierrätettävästä muovista, joka voidaan käytön jälkeen ainoastaan hävittää tai kierrättää energiana (lineaarinen talous).

Kierrätetty muovi on valmistettu materiaalista, jota on aiemmin käytetty muissa pakkauksissa. Se on kerätty ja käsitelty käytettäväksi uudelleen uusissa pakkauksissa (kuten pulloissa). Sitä voidaan kierrättää yhä uudelleen (kiertotalous).

Pepsodent on sitoutunut vähentämään ensiömuovin käyttöä kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä. Pyrimme korvaamaan mahdollisimman suuren osan tuubien ensiömuovista kierrätysmuovilla (PCR). Nykyisellä teknologiallamme voimme korvata noin 20 % tuubeissa käytetystä muovista kierrätetyllä muovilla sen vaikuttamatta tuotteen laatuun. Etsimme jatkuvasti keinoja kehittää käyttämäämme tekniikkaa, ja odotamme voivamme lisätä kierrätysmuovin määrää tulevaisuudessa.

PCR-muovi on turvallista käyttää. Sitä saadaan HDPE-muovista (suuritiheyksisestä polyeteenistä) valmistetuista elintarvikepakkauksista (lähinnä maito- ja mehupulloista). Kierrätetty muovi ei ole vielä laajalti saatavilla oleva materiaali. Sen valmistuksessa käytetty tekniikka on myös haastavaa, sillä valmistetun muovin erityisominaisuuksien on sovelluttava hammastahnatuubeihin.

HDPE: erityisiä mekaanisia ominaisuuksia omaava pakkausmuovityyppi.

Kaikki Unileverin suunhoitotuotteet on suunniteltu EU-säännösten mukaisesti, ja niille tehdään perusteellinen turvallisuusarviointi ennen lanseerausta. Kierrätetty muovi on valmistettu ruokapakkausten HDPE-muovista (suuritiheyksisestä polyeteenistä), ja sen käyttö hammastahnatuubeissa on todettu turvalliseksi.

HDPE: erityisiä mekaanisia ominaisuuksia omaava pakkausmuovityyppi.

Kierrätetyn muovin käyttäminen tuubeissa on haastavaa, sillä sen ominaisuudet voivat hieman vaihdella. Se tarkoittaa, että putken pinta ei aina ole täysin sileä, mikä häiritsee pakkauksen tulostusprosessia. Se ei vaikuta tuotteen turvallisuuteen tai yleiseen toimivuuteen. Tärkein prioriteettimme on vähentää ensiömuovin käyttöä, minkä vuoksi olemme sallineet pienet virheet pakkausten ulkonäössä.

Kyllä. Kierrätettyä muovia sisältäviä pulloja ja tuubeja voidaan kierrättää uudelleen, ja tätä muovia voidaan käyttää uusien pakkausten valmistamiseen (kuten pesuainepullojen).