Skip to content
Opi plakin ja hammaskiven ero sekä keinot päästä eroon molemmista kätevän oppaamme avulla.

" />
Näin pääset eroon hammaskivestä ja plakista

Kuinka päästä eroon hammaskivestä ja plakista

Kaikki tietävät, että hampaat pitää harjata plakin ja hammaskiven ehkäisemiseksi – mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä kaikki olennainen tieto plakista ja hammaskivestä sekä niiden kurissa pitämisestä.

Plakki ja hammaskivi – mitä eroa?

Plakkia syntyy, kun haitallisia bakteereja kertyy hampaitten pinnalle ja ienrajan tuntumaan. Plakki on vahingollista, koska sen synnyttämät hapot voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja iensairauksia. Säännöllinen harjaaminen ja hammaslangan käyttö riittävät yleensä pitämään sen aisoissa, mutta hoitamatta jäänyt plakki kovettuu hammaskiveksi.

Hammaskivi muodostaa hampaisiin karkean, kellertävän pinnan, joka näkyy yleensä ienrajassa alaetuhampaiden takana. Kun hammaskiveä on päässyt muodostumaan, se voi aiheuttaa reikien ja iensairauksien tapaisia ongelmia hyvästäkin suunhoidosta huolimatta. Toisin kuin plakki, hammaskivi ei lähde harjaamalla, joten se on poistatettava hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.

Paras tapa taistella hammaskiveä vastaan on estää sen muodostuminen. Näin se käy:

Miten voin hoitaa plakkia ja ehkäistä hammaskiveä?

Paras apu plakkiin ja hammaskiveen löytyy hyvistä suunhoitotottumuksista.

  • Harjaa hampaasi perusteellisesti fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, vähintään kahden minuutin ajan. Pepsodent-hammastahnassa on sekä fluoria että muita aktiivisia ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään hammaskiven muodostumista.
  • Käytä hammasharjaa, jossa on pehmeät tai keskikovat harjakset.
  • Käytä hammaslankaa päivittäin. Tämä on ehdottoman tärkeää, joten älä jätä tätä vaihetta väliin, vaikka sinulla olisi kiire.
  • Käy hammaslääkärillä tai suuhygienistillä puolen vuoden välein poistamassa mahdolliset hammaskivikertymät.

Noudata plakkia ehkäisevää ruokavaliota

Erityisesti sokeri- ja tärkkelyspitoiset ruuat, kuten valkoinen leipä ja pasta, ovat plakille herkkua. Kun nautit makean välipalan tai tärkkelyspitoisen aterian, saattaa olla hyvä päätös harjata hampaat jälkeenpäin perusteellisesti – mutta aikaisintaan puolen tunnin päästä. Myös runsas veden juonti voi auttaa, sillä se huuhtoo pois ruokajäämiä ja auttaa tasapainottamaan suun pH-tasoja.

Puhdistuta hampaasi ammattilaisella

On myös tärkeää käydä vähintään puolen vuoden välein hammaslääkärillä tai suuhygienistillä perusteellisessa tarkastuksessa ja puhdistuksessa. Pääset eroon mahdollisista hammaskivikertymistä ja saat neuvoja mahdollisiin ongelmiin.

Tee helposta päivittäisestä suunhoitorutiinista osa arkeasi. Käytä hammaslankaa ja harjaa hampaat kahdesti päivässä, niin voit nauttia terveemmästä ja onnellisemmasta hymystä päivittäin.

How it Works
  1. Plakki
  2. Hammaskivi
  3. Terveet ikenet
  4. Terve hammasluusto

PIKAVINKKI

Juo jokaisen aterian jälkeen runsaasti vettä. Se huuhtoo ruokajäämiä pois ja ehkäisee plakin syntymistä luonnollisesti.

 

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA