Skip to content
Hammaskiilteen hoito

Hammaskiilteen hoito

Tiesitkö, että hammaskiille on kehosi kovin aine? Hammaskiille suojaa hampaitasi päivittäiseltä kulumiselta, lämpötilavaihteluilta ja kemikaaleilta. Vaikka hammaskiille on erittäin kovaa, se voi vaurioitua, ja koska hammaskiilteessä ei ole eläviä soluja, kehosi ei voi itse korjata vahinkoja. Hyvä uutinen on, että hammaskiilteen vaurioitumista voi ehkäistä ja terveitä, vahvoja hampaita edistää monin tavoin.

Mistä hammaskiilteen kulumat ja vauriot syntyvät?

Hammaskiilteen pahin vihollinen on happo, jota syntyy kun plakkibakteerit käyttävät ruuan sokereita ja tärkkelystä ravintonaan. Muita syitä ovat muun muassa suun kuivuminen (kserostomia), refluksitauti, ruuansulatuselimistön ongelmat tai lääkkeiden haittavaikutukset. Hammaskiille voi kulua tai vaurioitua myös perinnöllisen vaivan, liiallisen harjaamisen tai hampaiden narskuttelun seurauksena.

Mitkä ovat oireita?

Oireet riippuvat hammaskiilteen kulumisen ja vaurioiden asteesta, mutta niitä voivat olla:

 • Herkkyys tietyille ruuille, kuten makeisille, tai kuumille tai kylmille juomille
 • Hampaiden kiillottomuus tai läpikuultavuus erityisesti reunoilla
 • Lohkeamat ja kolot, joiden kohdalta hampaat ovat karheita tai teräviä
 • Hampaiden värjäytymät, jotka johtuvat hammasluun sisäkerroksen paljastumisesta
 • Painautumat hampaan pinnassa

Miten hammaskiilteen kulumista ja vaurioita voi ehkäistä?

Hammaskiilteen kulumista ja vaurioita voi pitää kurissa monin käytännöllisin tavoin:

 • Vähennä happopitoisten ruokien ja juomien nauttimista: Jos nautit näitä, juo perään runsaasti vettä.
 • Siemaile happopitoisia juomia pillillä: näin neste kulkeutuu suun takaosaan ja kauemmas hampaista.
 • Mieti välipalatottumuksiasi: sokeri- tai tärkkelyspitoinen välipala aterioiden välissä ruokkii suun bakteereita, jotka muodostavat näin happoja. Valitse terveellisempi vaihtoehto tai harjaa hampaat välipalan nauttimisen jälkeen – mutta vasta odotettuasi ensin puoli tuntia.
 • Käytä fluoripitoista hammastahnaa: harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Esimerkiksi Pepsodent Long Active Intensive Cleaning hammastahna sisältää hankalien kohtien puhdistamista helpottavia mikrorakeita.
 • Käytä hammastahnaa, joka sisältää hydroksiapatiittia: varmista, että hammastahnasi sisältää fluorin ohella aktiivisena ainesosana hydroksiapatiittia, joka on hampaissa esiintyvä kalsiumin johdannainen. Yhdessä fluorin kanssa se voi auttaa vahvistamaan hammaskiillettä.
 • Älä mene liiallisuuksiin: liiallinen harjaaminen pahentaa hammaskiilteen kulumista ja hampaiden vihlontaa, joten älä harjaa liian usein tai kovakouraisesti.

Hammaskiille on kehosi kovin ainesosa, mutta se voi silti vaurioitua. Ehkäise pysyvää happoeroosiota noudattamalla säännöllistä suunhoitorutiinia kahdesti päivässä päivittäin. Pienellä huolenpidolla voit nauttia terveemmästä ja iloisemmasta hymystä vuosien ajan.

PIKAVINKKI
Siemaile happamia juomia pillillä ehkäistäksesi hammaskiilteen vaurioitumista.
 
How to prevent enamel loss and damage

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA