Skip to content
Katso, mistä karies johtuu ja ehkäise sitä näillä helpoilla päivittäisillä tottumuksilla.

" />
Näin ehkäiset hampaiden reikiintymistä

Näin ehkäiset hampaiden reikiintymistä

Kaikki haluavat välttyä kariekselta joka voi aiheuttaa kipua, haisevaa hengitystä, reikiä ja jopa hampaiden menetyksiä. Samalla se on kuitenkin yleinen vaiva, ja vaikka siitä kärsivät yleisimmin lapset ja nuoret aikuiset, se voi iskeä iässä kuin iässä.

Tutustutaan siis karieksen syihin ja sitten tapoihin, joilla sitä voi ehkäistä.

Mitä on karies ja miten se kehittyy?

Karies on asteittainen prosessi, joka hoitamattomana muodostaa hampaaseen reiän. Kun suuhusi kertyy bakteereja, ne muodostavat plakiksi kutsuttua tahmeaa ainetta. Plakki voi hoitamattomana kovettua hammaskiveksi. Plakin tai hammaskiven bakteerit muodostavat happoja, jotka voivat heikentää hampaiden kovaa kiillettä. Hoitamattomana hapot saavat jatkaa toimintaansa ja näin hampaisiin syntyy reikiä.

Jos reikä syvenee, se voi ennen pitkää levitä hampaan pehmeään sisäkerrokseen ja siitä aina hammasytimeen saakka. Tällainen vaikea karies voi olla hyvin kivuliasta ja pahimmassa tapauksessa johtaa hampaan menetykseen.

Mitkä ovat karieksen oireita?

Reiät saattavat näkyä mustina tai ruskeina läikkinä hampaassa, mutta joskus ne näkyvät vain röntgenkuvassa, joten älä tingi vakituisista hammaslääkärikäynnistä. Karieksesta saattavat kertoa esimerkiksi seuraavat oireet:

 • Jatkuva pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa
 • Vihlonta
 • Kipu, joka pahenee kuumuuden, kylmyyden tai ruokien tai juomien vaikutuksesta
 • Liidunvaalea läikkä hampaassa

Karieksen ja reikien hoito

Ongelman asteesta riippuen hammaslääkärisi saattaa:

 • Levittää ongelmakohtaan fluoritahnaa ja lakkaa – tämä tehoaa ainoastaan ennaltaehkäisevästi tai vasta muodostuviin reikiin.
 • Poistaa sairaan aineksen ja laittaa hampaaseen paikan, kruunun tai kuoren reiän asteesta riippuen.
 • Tehdä juurihoidon, jos hampaan hermo on vaurioitunut. Hoito sisältää hammasjuuren puhdistamisen bakteereista, hampaan paikkaamisen ja sinetöinnin sekä tarvittaessa hammaskruunun.

Karieksen ja reikien ehkäiseminen

Helpoin ja tehokkain tapa välttyä kariekselta on ehkäistä plakin kertymistä. Koska plakkia syntyy jatkuvasti, on ehdottoman tärkeää poistaa sitä päivittäin. Siksi on niin olennaista pitää kiinni perusteellisesta hampaanhoitorutiinista:

 • Vähennä sokeristen juomien ja tärkkelyspitoisten ruokien nauttimista.
 • Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä, ainakin kahden minuutin ajan kerrallaan.
 • Käytä fluoripitoista Pepsodent-hammastahnaa, joka on suunniteltu poistamaan plakkia ja ehkäisemään kariesta.
 • Muista käyttää hammaslankaa ainakin kerran päivässä. Se on olennainen tapa puhdistaa hankalat hammasvälit, joihin voi jäädä ruokajäämiä.
 • Viimeistele hoito fluoripitoisella Viimeistele hoito fluoripitoisella esim.  Pepsodent Expert Protection Ultra Complete-suuvedellä.

Tällainen rutiini yhdistettynä säännöllisiin hammaslääkärikäynteihin vie terveiden, vahvojen ja reiättömien hampaiden osalta pitkälle.

PIKAVINKKI

Joskus hampaiden reikiintyminen näkyy vain röntgenissä, joten älä tingi säännöllisistä hammaslääkärikäynneistä.

 
How to prevent dental cavities

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA