Skip to content
Hyvät ja huonot ruuat

Hyvät ja huonot ruuat

Kaikkihan tykkäävät karkeista ja jälkiruuista, mutta suun bakteerit suorastaan rakastavat niitä! Pieni herkku silloin tällöin ei ole pahaksi, mutta liian tärkkelys- ja sokeripitoinen ruokavalio kiihdyttää plakin muodostumista. Plakkibakteerit muuttavat ruoan sokereita hapoiksi, jotka lisäävät hampaan kiilteen kulumista.

Onneksi tarjolla on useita herkullisia ja terveitä vaihtoehtoja, jotka voivat vähentää plakin muodostumista. Tutustutaanpa terveellisiin ruoka-aineryhmiin ja ravintoaineisiin.

Kalsium

Kalsiumilla on olennainen merkitys vahvan luuston ja myös hampaiden kannalta. Maitotuotteet, kuten maito, juusto ja jogurtti, ovat erinomaisia kalsiumin lähteitä. Jos maitotuotteet eivät puhuttele, voit satsata vaikkapa manteleihin, parsakaaliin, parapähkinöihin, paksoihin tai kuivattuihin papuihin, jotka ovat myös luonnostaan runsaskalsiumisia.

Hedelmien ja vihannesten kuidut

Kuitu voi lisätä syljeneritystä ja auttaa näin huuhtomaan pois hampaita vahingoittavia yhdisteitä. Voit huolehtia kuidunsaannistasi myös lisäämällä ruokavalioosi vihanneksia sekä papuja, herneitä ja pähkinöitä.

Tutustutaanpa sitten ruokiin, joita hampaiden terveydestä huolehtivan tulee välttää tai nauttia kohtuudella.

Sokeriset välipalat

Yritä välttää tahmeita karkkeja, sillä suusi bakteerit saavat näistä sokereista ravintoa ja tuottavat hammaskiillettä vahingoittavia happoja. 

Sitrushedelmät

Sitrushedelmät ja -mehut ovat erinomainen vitamiinien lähde, mutta myös terveelliset ruuat voivat vahingoittaa hampaitasi. Greipit ja sitruunat ovat erittäin happopitoisia ja saattavat vahingoittaa hammaskiillettäsi. Nauti kohtuudella ja huuhtele suusi jälkeenpäin runsaalla vedellä.

Tärkkelyspitoiset hiilihydraatit

Valkoisesta jauhosta tehdyt keksit, leivät ja pasta ovat suun terveyden kannalta lähes yhtä haitallisia kuin sokeripitoiset ruuat, koska tärkkelys hajoaa bakteereja ruokkiviksi sokereiksi. Valitse tilalle täysjyvätuotteita, joissa on runsaasti proteiinia, kuitua, B-vitamiineja ja antioksidantteja.

Hiilihapotetut virvoitusjuomat

Näissä on runsaan sokerin lisäksi myös paljon hammaskiillettä kuluttavia happoja, joten virvoitusjuomia kannattaa yrittää vältellä.

Alkoholi

Alkoholi aiheuttaa lukuisten muitten negatiivisten terveysvaikutusten ohella hampaitten reikiintymistä ja iensairauksia. Alkoholi kuivattaa elimistöä ja hidastaa syljeneritystä, jolla on keskeinen osa suun bakteeripitoisuuden säätelyssä.

On luonnollista antaa periksi herkuille ja makeanhimolle silloin tällöin, mutta muista huolehtia päivittäisestä harjaamisesta sekä hammaslangan ja suuveden käytöstä pitääksesi bakteerit kurissa ja nauttiaksesi terveemmästä hymystä.


PIKAVINKKI

Kalsium vahvistaa hammaskiillettä. Jos et siedä maitotuotteita, panosta manteleihin, parsakaaliin ja kuivattuihin papuihin, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia.

 

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA