Skip to content
Mikä on ientulehdus ja mistä se johtuu

Mikä on ientulehdus ja mistä se johtuu

Ientulehdus johtuu plakkikertymistä, jotka saavat ienrajan ärtymään. Ientulehdus on iensairauksien ensimmäinen vaihe, mutta vahingot voi saada korjattua ennen kuin tulehdus etenee parodontiitiksi. Tulehduksen merkkejä ovat esimerkiksi punoittavat, hellät, verta vuotavat tai vetäytyneet ikenet sekä pahanhajuinen hengitys.

Jos ikenesi vuotavat verta aina hampaita harjatessasi, kannattaa varata aika hammaslääkärille tai suuhygienistille, sillä saatat tarvita ammattilaisen apua hammaskiveksi kovettuneen plakin poistamisessa. Tämän hyvin yleisen terveysvaivan yleisimpiä syitä ovat:

Terveyden muutokset ikääntymisen myötä

Vaikka iensairaudet vaivaavat kaikenikäisiä, ne ovat yleisempiä iäkkäämmän väestön keskuudessa. Suuri osa iäkkäämmästä väestöstä saattaa kärsiä joko lievästä iensairaudesta tai vakavammasta parodontiitista. Ikääntyminen on luonnollinen osa elämää ja tuo tullessaan omat harminsa, mutta mikään ei estä terveellisten elämäntapojen noudattamista vanhempanakin. Huolehtimalla hampaistasi hyvin nuorempana voit ehkäistä iensairauksia myöhemmällä iällä.

Geneettisen perimän vaikutus

Valitettavasti kaikkia meitä vaivaavia hammasterveysongelmia ei voi välttää, sillä ne ovat osa perimäämme. Ientulehdus voi iskeä, vaikka huolehtisit hampaistasi hyvinkin. Älä kuitenkaan masennu, vaan kysy hammaslääkäriltäsi omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja ja hoitovaihtoehtoja. Tiedostamalla syyt ja noudattamalla lääkärisi neuvoja voit nauttia terveestä suusta.

Lääkityksen haittavaikutukset suussa

Mainitse hammaslääkärillä käydessäsi mahdollisesti käyttämistäsi lääkkeistä. Se auttaa tekemään oikean diagnoosin ja määräämään oikeat hoitokeinot, varsinkin jos kärsit sydänsairaudesta, korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta tai nivelreumasta. Joillakin lääkkeillä on haittavaikutuksia, jotka voivat aiheuttaa hammasongelmia.

Tavallisimpia suuhun vaikuttavia haittavaikutuksia ovat:

  • Kuiva suu (kserostomia): Sylki ehkäisee tulehduksia muun muassa säätelemällä mutta tietyt lääkkeet hidastavat syljen muodostumista ja aiheuttavat näin suun kuivumista, mikä johtaa ienongelmiin. Hammaslääkäri voi ehdottaa tuotteita, jotka stimuloivat syljen muodostumista tai muodostavat kosteuttavan pinnan suun limakalvoille.
  • Epänormaali verenvuoto: Aspiriini ja antikoagulantit (jotka tunnetaan myös verenohentajina) ehkäisevät veritulppia ja pienentävät näin sydänpotilaitten halvausriskiä, mutta ne voivat aiheuttaa myös ienten verenvuotoa. Jos käytät verenohentajia, mainitse asiasta hammaslääkärille, jotta verenvuotoon voidaan varautua hammaskirurgisten toimenpiteitten aikana.
  • Suun haavaumat: Tietyt verenpainelääkkeet ja suun kautta nautittavat ehkäisytuotteet voivat ärsyttää suun pehmytkudoksia. Kysy hammaslääkäriltä apua ja vinkkejä haittavaikutusten helpottamiseksi.

Kuten huomaat, ientulehdukseen voi olla monia syitä. Useimmin se johtuu plakkikertymistä ja joskus laajemmista terveysongelmista, mutta syistä riippumatta ratkaisu on olemassa. Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja harjata hampaat sekä käyttää hammaslankaa ja suuvettä – päivästä toiseen!

PIKAVINKKI

Juo runsaasti vettä jokaisen aterian jälkeen; vesi huuhtelee ruoantähteet pois ja auttaa ehkäisemään plakin muodostumista.

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA