Skip to content
Viisi väärää uskomusta pahanhajuisesta hengityksestä

Viisi väärää uskomusta pahanhajuisesta hengityksestä

Kukaan ei halua kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä – se on vaivaannuttavaa ja voi hankaloittaa sosiaalista kanssakäymistä. Samalla se on kuitenkin yleinen ja useimmiten helposti hoidettava vaiva. Pahanhajuisesta hengityksestä on liikkeellä paljon väärää tietoa, joten oikaistaanpa väärinkäsitykset ennen hoitokeinoista puhumista.

Pahanhajuinen hengitys johtuu syömästämme ruuasta

Kyllä ja ei. Kun syöt sipulia tai valkosipulia sisältävää ruokaa, vaikutus on vain väliaikainen. Krooninen pahanhajuinen hengitys taas johtuu epävakaista rikkiyhdisteistä, jotka syntyvät kielen takaosaan huonon suuhygienianseurauksena kertyvistä bakteereista.

Huomaisin, jos hengitykseni haisisi

Pahanhajuista hengitystä ei huomaa laittamalla käsiä suun ja nenän eteen. Paha haju lähtee suun takaosasta ja purkautuu suusta eteenpäin ainoastaan puhuessa. Jos pelkäät kärsiväsi pahanhajuisesta hengityksestä, pyydä läheistä ystävää tai perheenjäsentä testausavuksi.

Pahanhajuinen hengitys lähtee vatsasta

Ei aina. Joskus pahanhajuinen hengitys voi olla merkki ruuansulatuselimistön vaivoista, mutta yleisin lähde pahanhajuiseen hengitykseen ovat suun takaosassa piileksivät rikkiä tuottavat bakteerit jotka ovat kielen alla piilossa. Siksi kielen raaputtaminen puhtaaksi on tärkeää hengityksen raikastamisen kannalta.

Harjaan hampaani, joten hengitykseni ei voi haista

Pelkkä harjaaminen ei poista kaikkia bakteereja. Kielen ohuen limakerroksen alla voi piileksiä ruoantähteitä ja bakteereja, joten muista raaputtaa kieli puhtaaksi ja käyttää jälkeenpäin hammaslankaa ja harjata tavalliseen tapaan.

Voin torjua pahanhajuista hengitystä suuvedellä

Pikainen kurlaus suuvedellä tuo ongelmaan hetkellistä helpotusta. Parempi teho on säännöllisellä harjaamisella, kielen puhdistamisella, hammaslangan käytöllä ja suuvedellä. 

Jos pelkäät kärsiväsi kroonisesta pahanhajuisesta hengityksestä, kannattaa puhua siitä lääkärille. Älä kuitenkaan huolehdi – sekä kroonista että väliaikaista pahanhajuista hengitystä voi helpottaa pienillä päivittäisillä teoilla.

PIKAVINKKI

Harjaa hampaasi ainakin kahdesti päivässä, vähintään kaksi minuuttia kerrallaan, käytä hammaslankaa vähintään kerran päivässä, puhdista kielesi ja huuhtele joka kerta suuvedellä, jotta hengityksesi säilyy raikkaana.

 

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA