Skip to content
Kun vauvasi saa ensimmäisen hampaansa, on aika aloittaa harjaaminen kahdesti päivässä. Lue hyödylliset vinkit artikkelistamme.

" />
Vauvan ensimmäisistä hampaista huolehtiminen

Vauvan ensimmäisistä hampaista huolehtiminen

Lasten suun terveydestä huolehtiminen alkaa jo ennen ensimmäisten maitohampaiden puhkeamista. Lasten hampaiden terveyden ylläpito on pitkä, mutta palkitseva prosessi. Tässä muutamia näppäriä vinkkejä matkan varrelle.

Terveellinen ruokavalio, terve suu

Sokeri aiheuttaa kiistattomasti hammasmätää eli kariesta. Yritä siis välttää sokerin syöttämistä lapsellesi mahdollisimman paljon. Muista tarkistaa valmisruokien ainesosalista ja vältä sokeroituja sekä hiilihapotettuja juomia. Anna hedelmämehua mieluiten vain vedellä laimennettuna ja ainoastaan ruoka-aikoina.

Näytä hyvää esimerkkiä

Lapsesi oppii sinulta paljon, joten näytä hyvää esimerkkiä. Kun lapset näkevät sinun pesevän hampaitasi, se auttaa heitä myöhemmin totuttelemaan omaan harjausrutiiniinsa.

Aloita harjaus hyvissä ajoin

Kun lapsesi saa ensimmäisen hampaansa, on aika aloittaa harjaaminen kahdesti päivässä. Toimi näin:

  • Pidä lasta sylissäsi niin, että lapsen pää lepää rintaasi vasten.
  • Laita vauvan hammasharjaan pieni nokare ikäryhmälle sopivaa hammastahnaa, kuten Pepsodent Hammastahna Kids 2-6v. 50ml.
  • Ala harjata vauvan hampaita mahdollisimman hellävaraisesti pienin pyörivin liikkein ja varmista, että kaikki pinnat puhdistuvat.
  • Anna vauvan sylkeä hammastahna pois pesun jälkeen. Suuta ei tarvitse huuhdella vedellä – se itse asiassa heikentää fluorin tehoa.

Kaikki vauvat eivät pidä hampaiden harjaamisesta, mikä voi tehdä toimituksesta haastavan. Älä kuitenkaan huolehdi, sillä tämä on täysin luonnollista. Yritä tehdä hampaiden pesusta leikki tai anna vauvan seurata tapahtumia peilistä. Tärkeintä on jatkaa sitkeästi, kunnes lapsi hiljalleen tottuu hampaiden pesemiseen.

Käy hammaslääkärillä

Ala käyttää lastasi vakituisissa hammastarkastuksissa heti ensimmäisten hampaiden ilmestyttyä. Hammaslääkärisi voi kertoa lisää lapsen hampaiden terveydestä ja siitä, kuinka usein käydä vastaanotolla tulisi käydä.

Kun vauva kasvaa taaperoksi

Ajan myötä voit antaa lapsen ryhtyä pesemään hampaansa itse. Kaksivuotiaana he saattavat kyetä siihen jo täysin itsenäisesti. Muista vain valvoa vierestä jotta lapsi nielisi tahnaa mahdollisimman vähän ja myös koska lapsilta jää helposti kohtia väliin. Varmista myös, että lapsella on oma hammasharjansa ja -tahnansa. Pepsodent Kids -tuotteemme on suunniteltu varta vasten taaperoitten hampaista huolehtimiseen.

Saattaa mennä pari vuotta ennen kuin uskot lapsen kykenevän pesemään hampaansa perusteellisesti ilman valvontaasi. Tämä on tavallista, mutta kun pääset tähän pisteeseen – ja niin tulee käymään – voit onnitella itseäsi ansaitusti.

PIKAVINKKI

Aloita harjaaminen kahdesti päivässä heti, kun vauva saa ensimmäisen hampaansa.

 

Kysymyksiä Suunhoidosta

Perheiden hammashoidon asiantuntija Pepsodent on luonut joukon oppaita, joista löytyy apua suun terveyteen liittyviin huoliin

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA