Valkoiset hampaat - Vinkit ja neuvot

Me Pepsodentilla olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä ja neuvoja miten saada hampaistasi valkoisemmat. Lue lisää klikkaamalla tästä!
Valkoiset hampaat

Valkoiset hampaat

sireValkeat hampaat – näin säilytät valkoisemman hymyn

Valkea hymy viestii hyvästä terveydestä, ja monen kohdalla se parantaa myös itseluottamusta. Koska altistamme hampaamme päivittäin monenlaisille hyökkäyksille, niitä ei kuitenkaan ole aina helppoa pitää hohtavan valkoisina. On valitettava tosiasia, että hampaamme kellastuvat ajan myötä täysin luonnollisista syistä, esimerkiksi hammaskiilteen kulumisen ja ohentumisen takia. Lisäksi hampaiden sisältämän, jo itsessään hieman kellertävän hammasluun paksuuntuminen vuosien mittaan saa hampaat näyttämään vähemmän valkeilta. 

Nämä seikat huomioiden on lähes mahdotonta pitää hammaskiille yhtä luonnollisen valkoisena kuin lapsuudessa ja nuoruudessa. Muutamaa kullanarvoista vinkkiä ja neuvoa noudattaen voit kuitenkin hidastaa värjäytymistä, ehkäistä sitä ja säilyttää näin hampaidesi valkoisuuden pidempään.

Ravinto, lääkkeet ja päivittäiset tavat

Koetko, että hampaasi värjäytyvät ja läiskiintyvät helposti hyvästä suuhygieniasta huolimatta? Tällöin kannattaa katsoa tarkkaan, mitä syöt ja juot päivän aikana, ja yrittää välttää asioita, jotka kasvattavat värjäymien riskiä. Suuret määrät kahvia, teetä, viiniä, virvoitusjuomia ja tupakkaa edistävät hammaskiilteen läiskiintymistä ja värjäytymistä. Sama koskee paljon sokeria sisältäviä ja hapokkaita ruokia sekä voimakkaan värisiä elintarvikkeita, kuten punajuurta, mustikoita ja karhunvatukoita. Vanha hammaslääkärin neuvo napostelun välttämisestä ruokailujen välillä pätee myös niihin, jotka haluavat säilyttää hampaansa valkoisina. 

Ruoka ja syöminen eivät kuitenkaan ole ainoat hammaskiilteeseen vaikuttavat asiat. Myös lääkehoito voi saada hampaat kellastumaan, samoin kuin hammaskiilteen vauriot, jotka voivat saada hampaat näyttämään vähemmän valkoisilta – yksinkertaisesti siksi, että kulumat tai vauriot kiilteessä voivat heijastaa valon tavalla, joka saa hampaat näyttämään keltaisemmilta. 

Hammastahna, hammaslanka, suuvesi...

Tietynlaisen ruoan, juoman ja tupakan välttämisen ohella keinovalikoimassa on tänä päivänä monia hyviksi havaittuja tuotteita, jotka saavat hampaat hellävaraisin keinoin säilyttämään alkuperäisen värinsä pidepään. Nämä tuotteet sekä poistavat läikkiä että samanaikaisesti vähentävät uusien syntymistä yksinkertaisesti estämällä niitä tarttumasta hampaisiin. Muista silti, että on aivan tavallista ja luonnollista, etteivät hampaat ole täysin valkeat.

Entä hampaiden harjaus?

Hampaiden säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö edistävät hampaiden valkoisuutta ja hyvää suunterveyttä. Säännöllisellä harjaamisella tarkoitetaan harjausta kahdesti päivässä. On myös tärkeää käyttää hyvää, läikkiä ja värjäymiä ehkäisevää hammastahnaa . Niin kutsutun valkaisuefektin luovat tahnat, kuten Pepsodentin sarja, sisältävät hampaiden pinnoille asettuvia kristalleja, jotka saavat hampaasi näyttämään valkeammilta joka harjauksen jälkeen. On tärkeää harjata hampaat aina pehmeästi ja varovasti, eikä liian kovaa. 

Milloin kannattaa käydä hampaiden valkaisussa?

Kun jatkuva hampaiden harjaus, hyvä hammastahna ja hyvät elintavat eivät riitä, voi olla aihetta miettiä vaihtoehtoja, kuten hampaiden valkaisua. Se on nopea ja tehokas tapa, josta on tullut yhä yleisempi. Valkaisu tehdään tavallisesti käyttäen useimmiten geelimäistä valkaisuainetta, joka levitetään hampaille. Joissain tapauksissa käytetään lisäksi valokäsittelyä tai laseria. Pidä kuitenkin mielessä, että tämänkaltaiset käsittelyt kuluttavat hammasta ja hammaskiillettä enemmän kuin esimerkiksi hampaiden harjaaminen. Siksi on tärkeää, että olet ennen käsittelyä täyttänyt 18 vuotta ja käynyt hammaslääkärin tai suuhygienistin tutkittavana.