Hampaiden kellastuminen iän myötä on luonnollista. Muun muassa hammaskiilteen ohentuminen ja kiilteen alla olevan hammasluun kellastuminen ajan myötä tekevät hampaista keltaisempia. Hampaiden kellastumiseen voivat kuitenkin vaikuttaa myös lääkehoito, ruokailu- ja tupakointitottumukset tai hammaskiilteen läikät ja vauriot. Suurin syy hampaidesi värisävyn muutoksiin on geeneissäsi, mutta on asioita, joilla voit hidastaa prosessia ja saada hampaasi jälleen valkoisemmiksi.
Hampaiden kellastumisen tai värjäytymisen voi aiheuttaa moni asia yksin tai yhdessä. Yksi syy on yksinkertaisesti ikääntyminen, joka johtaa kiilteen ohentumiseen ja sen myötä kellertävän hammasluun kuultamiseen läpi vahvemmin. Myös hammasluun rakenne tihenee ikääntyessä, jonka seurauksena hammasluun väri muuttuu ajan myötä keltaisemmaksi.
Lääkehoito tai hammasfluoroosi voivat myös tehdä hampaista keltaisemmat, samoin kuin hammaskiilteen säröt tai muut vauriot, joiden ansiosta värjäymät tarttuvat hampaisiin helpommin ja valo heijastuu niistä eri tavalla.
Jos kyse on pinnallisista värjäymistä, hyvä hammastahna voi helpottaa niiden pois puhdistumista. Vaikeissa tapauksissa suuhygienisti saa ne helposti poistettua. Jos haluat hidastaa hampaiden kellastumista, kannattaa myös miettiä hieman sitä, mitä syöt.
Hyvä tapa pienentää hampaiden kellastumisriskiä on välttää erityisen happamia ruokia ja juomia, kuten mehuja, sitrushedelmiä, omenia ja kirpeitä makeisia. Happo syövyttää ja ohentaa hammaskiillettä. Myös viini, siideri ja virvoitusjuomat sisältävät happoa. Hampaiden kellastumista edistävät myös hampaita helposti värjäävät aineet kuten esimerkiksi tee, kahvi, punaviini, tupakka ja nuuska.
Se johtuu siitä, että kulmahampaat ovat muita hampaita vankkarakenteisemmat ja niissä on enemmän hammasluuta kiilteen alla. Lisäksi ne ovat eri muotoiset kuin muut hampaat, mikä saa ne heijastamaan valoa eri tavalla ja näin näyttämään muita hampaita keltaisemmilta.
Yksi hyvä tapa hidastaa tätä prosessia on ehkäistä hammaskiilteen ohenemista mm. ruokailutottumuksia muuttamalla. Napostelun välttäminen aterioiden välillä, säännöllinen ateriarytmi sekä happamien elintarvikkeiden, kuten mehun ja virvoitusjuomien välttäminen auttaa suojaamaan hammaskiillettä happojen kuluttavalta vaikutukselta. Jos kärsit bruksismista, eli narskutat hampaitasi nukkuessasi, sinun tulee kääntyä hammaslääkärin puoleen, sillä narskuttelu lisää kiilteen kulumista. Hampaat kannattaa harjata pehmeällä harjalla sekä käyttää laadukasta kiillettä vahvistavaa fluorihammastahnaa. Halutessasi voit myös käyttää fluorihammastahnaa, joka tarjoaa myös pitkäaikaista suojaa plakkibakteereja vastaan Plakkibakteerit aiheuttavat suussa mm. happohyökkäyksen ruokailun yhteydessä ja saavat hampaat näyttämään keltaisemmilta.
Kaikkein yksinkertaisin tapa ehkäistä hampaiden kellastumista on huolehtia hyvästä suuhygieniasta. Puhdista hammasvälisi ja harjaa hampaasi huolellisesti vähintään kaksi kertaa päivässä käyttäen laadukasta fluorihammastahnaa sekä pehmeää hammasharjaa . Mikäli haluat poistaa hampaiden pinnalisia värjäymiä tai ennaltaehkäistä tehokkaasti hampaan pintaan syntyviä värjäymiä, kannattaa panostaa hammasharjaan johon on lisätty erityinen hampaan pintaa kiillottava, perliittiä sisältävä lamelli sekä käyttää pinnallisia värjäymiä tehokkaasti poistavaa fluorihammastahnaa Näin voit saada paljastettua hampaiden luonnollisen valkoisen värin sekä vahvistaa hampaan kiillettä. On myös olemassa myös hammastahnoja, joilla on niin kutsuttu optinen valkaisuefekti Ne muodostavat hampaiden pinnalle ohuen sinipigmenttikalvon ja saa hampaat näyttämään väliaikaisesti valkoisemmilta. Se, että sininen ja keltainen ovat vastavärejä, saa hampaat näyttämään valkoisemmilta. Hammastahnat joilla on optinen valkaisuefekti poistavat myös hellävaraisesti hampaan pinnallisia värjäymiä.
Jos et pääse eroon hampaiden värjäymistä tehokkaasta kotihoidosta huolimatta tai et muuten ole tyytyväinen tilanteeseesi, voit keskustella hammaslääkärin kanssa hampaiden valkaisun mahdollisuudesta. Hampaiden valkaisu on kemiallinen prosessi, jossa valkaisuaine tunkeutuu hammaskiilteeseen ja hajottaa värjäävät aineet. Käsittelyn voi tehdä myös laserilla tai UV-valolla. Tällaisia valkaisuja edeltää aina huolellinen suunterveyden tutkimus, eikä niitä tehdä alle 18-vuotiaille. Keskustele sinulle parhaiten sopivasta tavasta hammaslääkärin kanssa.