Sähköhammasharja ja sen käyttö - Vinkit ja neuvot

Tältä sivulta löydät tietoa sekä Pepsodentin vinkkejä sähköhammasharjoihin ja niiden käyttöön liittyen. Tutustu vinkkeihin ja tuotteisiimme klikkaamalla!
Sähköhammasharja

Sähköhammasharja

Sähköhammasharja – helppo apu hampaiden hoitoon

On itsestään selvää, että hampaiden huolellinen harjaus on tärkeää. Sähköhammasharjan avulla on helpompi harjata hampaat hyvin. Sähköhammasharjan valinta on vaikeaa, sillä markkinoilla on valtava valikoima harjoja. Täältä voit lukea lisää erilaisista sähköhammasharjoista sekä siitä, miten voit suojella hampaitasi ja rakentaa hyvän pohjan hampaiden terveydelle.

Jo pitkään on tiedetty, että sähköhammasharja on tehokkaampi kuin tavallinen hammasharja. Tämä johtuu siitä, että sähkö hammasharja tavoittaa pinnat tavallista harjaa paremmin ja poistaa niiltä enemmän plakkia eli bakteeripeitettä.

Sähköhammasharjan etuna on myös se, että sen avulla on helpompi harjata oikein ja painamatta harjaa liian lujaa hampaita vasten. Näin niitä ei tule harjanneeksi liian kovakouraisesti. Harjaustyönhän tekee hammasharja – sinun tarvitsee vain liikutella harjaa hampaalta toiselle, ja loppu hoituu itsestään. Tämä on sähköhammasharjan käytön suurin hyöty.

Sähköhammasharja – erilaisia malleja

On pitkälti makuasia, millaisen sähköhammasharjan valitset. Joissakin on pyörivä (oskilloiva) harjaspää, kun taas toiset puhdistavat hampaat niin kutsutun soonisen liikkeen avulla. Harjaustehon suhteen molempia pidetään yhtä hyvinä.

Yksityiskohtien suhteen tarjolla on kaikenlaisia sähköhammasharjoja, kaikkein yksinkertaisimmista erittäin edistyneisiin, sovelluksen kautta ohjattaviin harjoihin, jotka antavat kaikenlaista tietoa harjaustavoistasi ja voivat jopa auttaa parantamaan niitä. Jos haluat ottaa käyttöösi 3D-tekniikan, pilvitallennuksen ja henkilökohtaisen harjausvalmennuksen, saattaa olla joka tapauksessa hyvä idea valita ajastimella varustettu sähköhammasharja, joka ilmoittaa, kun olet saanut osan suusta harjattua valmiiksi ja voit siirtyä seuraavaan. Ajastin on fiksu ominaisuus, jonka avulla varmistat, että harjaat hampaitasi suositellun kahden minuutin ajan aamuin illoin.

Sähköhammasharja – hellempi ikenille

Myös ienten ajatellaan voivan sähköhammasharjan ansiosta paremmin. Tutkimukset osoittavat pyöriväpäisen sähköhammasharjan vähentävän ientulehdusta 17 prosentilla*. Käsivoimin harjatessa harjaa on helppo painaa liian lujaa hampaita ja ikeniä vasten. Nykyaikaisissa sähköhammasharjoissa on paineanturi, joka ilmoittaa, jos painat harjaa liian lujaa.

Kova vai pehmeä harja?

Asiantuntijat ovat yksimielisiä: pehmeä hammasharja on aina parempi valinta. Se on hellävaraisempi niin hampaita kuin ikeniä kohtaan, myös harjatessasi paineanturilla varustetulla sähköhammasharjalla. On helppo luulla, että kovempi harja puhdistaa paremmin, mutta tämä ei siis pidä paikkaansa. Harja kehotetaan vaihtamaan usein, noin kolmen kuukauden välein.

Hammasharjoille on olemassa erilaisia harjaspäitä. On makuasia, millaisen valitset, mutta yleisharjalla ulotut kaikkialle suussa, pienimpiinkin koloihin ja hammasväleihin.

Jos hampaasi ja ikenesi ovat herkät, kannattaa valita erityisen  pehmeä harjaspää.

Jos taas tavoittelet valkoisempia hampaita, on olemassa harjaspäitä, jotka puhdistavat ja kiillottavat hampaita ja tuovat luontaisen valkoisuuden esiin.

Älä nuukaile hammastahnan kanssa!

Hampaita harjatessa on tärkeää käyttää tarpeeksi hammastahnaa. Nyrkkisääntönä on levittää hammasharjalle kaksi senttimetriä hammastahnaa, mutta tätä määrää voi olla vaikea saada mahtumaan sähköhammasharjalle. Tällöin voit aloittaa harjaamalla yhdellä senttimetrillä ylähampaat ja lisätä sitten toisen senttimetrin alahampaita varten. Hammastahnan tulee sisältää fluoria, jotta se antaa hampaille parhaan suojan. Vältä suun huuhtomista vedellä harjauksen jälkeen, sillä se huuhtoo suusta myös fluorin. Jos kuitenkin haluat huuhtoa suusi, suuvesi on hyvä vaihtoehto tähän.

Ennen kuin käytät sähköhammasharjaa – muista hammaslanka!

On tärkeää harjata ja puhdistaa hampaat huolella, mutta hammasvälien puhdistaminen on aivan yhtä tärkeää. Hammaslangalla ja -tikulla pääset niihinkin paikkoihin, joita sähköhammasharja ei tavoita, ja ne stimuloivat ikeniä ja vievät ientaskuihin happea. Tämä vähentää bakteerien vaikutusta ja tulehduksia, jotka viihtyvät vähähappisissa ympäristöissä. Jotta saavutat parhaan tuloksen, ota tavaksi käyttää hammaslankaa ja -tikkua ennen hampaiden harjaamista.

Moderni sähköhammasharja, vanha oivallus

Sähköhammasharja saattaa tuntua modernilta, digitaaliaikaan sidotulta keksinnöltä – ja tarjolla on peräti ultraäänen avulla puhdistavia sähköhammasharjoja. Totuus on kuitenkin, että kyseessä on vanha idea – maailman ensimmäinen sähköhammasharja esiteltiin jo vuonna 1959. Se kytkettiin suoraan pistorasiaan, mikä teki käytöstä riskialtista. Heti vuonna 1961 ilmestyi ladattava versio, joka teki käytöstä olennaisesti turvallisempaa.

Sähköhammasharja – tiesitkö tämän?

Sähköhammasharjalla voi olla useampia käyttötarkoituksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisten puhehäiriöiden, kuten ässävian, ärrävian tai dyspraksian (puhevaikeuksien), kuntoutuksessa. Potilasta voidaan auttaa löytämään oikeat lihasryhmät äänteen tuottamiseksi viemällä sähköhammasharjan värisevä pää tiettyyn kohtaan kielessä tai kitalaessa.