Lapsen hampaiden puhkeaminen - Vinkit ja neuvot

Tältä sivulta löydät tietoa sekä vinkkejä lapsen hampaiden puhkeamiseen. Tutustu lasten hampaiden puhkeamiseen sekä tuotteisiimme klikkaamalla!
Hampaiden puhkeaminen

 Hampaiden puhkeaminen

Katsaus lapsen suuhun – hampaiden puhkeaminen, ja mitä voit vanhempana ottaa huomioon 

Hampaat alkavat kehittyä jo lapsen ollessa kohdussa. Tämä koskee sekä maitohampaita että myöhemmin puhkeavia pysyviä hampaita. Hampaiden alut ovat leukaluussa lapsen syntyessä, ja 6–8 kuukauden iässä hampaat alkavat kasvaa ja tulevat ensin näkyviin kuin pieninä riisinjyvinä alaleukaan. Hampaiden puhkeaminen voi olla lapsesta kivuliasta, sillä ikeniä kutittaa ja kiristää. Voit kuitenkin helpottaa lapsen oloa. 

Hampaiden alut muuttuvat pikkuhiljaa hampaiksi. Ne sijaitsevat leukaluussa ja ovat aluksi vain pieni pehmeä rykelmä soluja. Myöhemmin ne kehittyvät kiilteeksi ja hammasluuksi. Hampaat kasvavat, saavat oikean muotonsa ja kovettuvat, kun mineraaleja kertyy alkuihin. Yhteensä lapselle tulee kymmenen maitohammasta ylös ja yhtä monta alas. Ensimmäiset hampaat voivat puhjeta jo kuuden kuukauden iässä, mutta on täysin normaalia, että hampaita puhkeaa vielä yhden vuoden iässä. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat puhjenneet kolmen vuoden ikään mennessä.

Etuhampaat puhkeavat ensin

Yleensä alaetuhampaat puhkeavat ensin, ja niiden jälkeen tulevat etuylähampaat. Lasten hampaat alkavat ilmestyä normaalisti 1–1,5 vuoden iässä. Useimmiten kaikki hampaat ovat puhjenneet, kun lapsi on kolmevuotias.

Merkkejä siitä, että lapsen hampaat ovat puhkeamassa

Kun hampaat alkavat puhjeta eli tulla näkyviin, ikenet muuttuvat usein valkoisiksi ja tuntuvat hieman kovilta. Tämä on yksi merkki siitä, että hampaan terä on tulossa näkyviin. Suu saattaa kutista, jolloin lapsi voi purra leluja tai hangata suuta sormilla. Usein lapsi kuolaa tavallista enemmän, kun hampaat ovat puhkeamassa.

On useita tavallisia merkkejä hampaiden puhkeamisesta: 

• lisääntynyt kitinä ja ärtyisyys

• nukkumisvaikeudet

• alentunut ruokahalu

• löysempi uloste, jonka väri ja haju ovat muuttuneet.

Näin helpotat oireita

Ensinnäkin tähän ajanjaksoon kannattaa varustautua ylimääräisellä annoksella kärsivällisyyttä, jotta jaksat mahdollisesti lisääntyvän kitinän. Koska monet lapset tykkäävät tavaroiden pureskelusta, kannattaa laittaa teräväreunaiset lelut syrjään ja korvata ne purulelulla. Tutti voi rauhoittaa lasta, jolla on nukkumisvaikeuksia. 

Lisääntynyt kuolaus saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Suupieliin ja leukaan voi levittää vettähylkivää voidetta. 

Suun kutinaa voi helpottaa hieromalla lapsen ikeniä esim. pehmeällä purulelulla. Voi myös hangata ikeniä varovasti sormella tai pehmeällä hammasharjalla.

Ei myöskään ole tavatonta, että hampaita saavalle lapselle nousee kuume. Se ei välttämättä liity hampaisiin, joten ota yhteyttä neuvolaan, jos lapsi vaikuttaa kipeältä tai jos kuume ei laske. 

Lapsen hampaista huolehtiminen on tärkeää

Vaikka lapsen maitohampaat irtoavat kuuden vuoden iässä, niistä huolehtiminen on tärkeää. Maitohampaat ovat ohuemmat kuin pysyvät hampaat ja siten herkempiä kariekselle. Siksi on tärkeää luoda hyvä hampaidenhoitorutiini heti alusta alkaen. Harjaa hampaat kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla ja käytä lapsille tarkoitettua fluorihammastahnaa. Uudet takahampaat ovat herkempiä, joten ole erittäin huolellinen niiden kanssa.

On myös hyvä luoda varhain terveelliset ruokailutavat ja antaa hampaiden levätä aterioiden välillä. Vältä napostelua ja pitäydy lauantain karkkipäivässä, kun lapsi kasvaa. Näin on jo paljon voitettu. 

Jos lapsen hammasta särkee, hampaan ympärillä on turvotusta tai jos pureskelu on hankalaa, ota yhteys hammaslääkäriin.