Ientulehduksen hoito - Vinkit ja neuvot

Tältä sivulta löydät tietoa sekä vinkkejä ientulehduksen hoitoon & ennaltaehkäisyyn. Tutustu ientulehduksen hoitoon sekä tuotteisiimme klikkaamalla!
Ientulehduksen hoito

Ientulehduksen hoito

Näin ehkäiset ja vähennät ientulehdusta – ienverenvuoto

Ientulehdus, toiselta nimeltään gingiviitti, on tulehdustila ienkudoksessa – arkikielellä ikenissä. Se on yleinen plakin aiheuttama ongelma, jota voi kuitenkin ehkäistä ja vähentää kiinnittämällä siihen huomiota tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Sen huomaa useimmiten punoittavista ja verta vuotavista ikenistä hampaita harjatessa.

Ientulehduksen taustalla on usein huolimaton hampaiden ja hammasvälien puhdistus, sillä hampaan pinnalle ja ientaskuihin kertynyt plakkipeite aiheuttaa ienärsytystä ja ärsytyksen seurauksena voi esiintyä ienverenvuotoa. Plakkipeitettä kertyy hampaisiin jatkuvasti ja se sisältää bakteereita, joiden aineenvaihduntatuotteet saavat ikenet ärtymään. Siksi plakkikerroksen poistaminen harjaamalla ja lankaamalla auttaa pitämään ikenet terveenä. Tietyt lääkeaineet, tupakointi ruokavalio, stressi ja sairaudet, kuten diabetes voivat altistaa ientulehduksille. 

Ientulehduksen yleisiä oireita

Helpoiten huomaat kärsiväsi ientulehduksesta, jos ikenesi vuotavat verta hampaita harjatessasi tai hammaslankaa käyttäessäsi. Varoittavia merkkejä ovat myös punaiset, turvonneet ikenet ja pahanhajuinen hengitys. Nämä merkit on syytä ottaa tosissaan, jotta tulehdus ei pääse pahenemaan ja kehittymään parodontiitiksi. Sairaus voidaan pysäyttää, mutta pitkälle edenneenä se voi johtaa hampaan heilumiseen ja lopulta sen irtoamiseen.  Pitkään jatkunut parodontiitti voi jopa lisätä aivohalvauksen ja diabeteksen riskiä. 

Paras ase: hammasharja ja -lanka

Ientulehduksesta voi päästä eroon. Käy säännöllisesti riittävän usein hammaslääkärillä ja suuhygienistillä, jotka voivat tarkkailla suusi ja hampaidesi tilannetta ja suorittaa hampaillesi ammattimaisen puhdistuksen.  Tämän lisäksi huolellisella kotipuhdistuksella on suuri merkitys ienongelmien ennaltaehkäisyssä. Hampaiden harjaus kahden minuutin ajan aamuin illoin sekä hammaslangan tai hammasväliharjan päivittäinen käyttö auttavat pitkälle, kun haluat pitää suusi ja hampaasi hyvässä kunnossa. Valitse myös hyvä pitkävaikutteinen fluorihammastahna , joka osaltaan ehkäisee plakin syntymistä ja suojelee myös ikeniä. 

Jos verta vuotavat ikenet ovat jatkuva ongelma, keskustele suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa siitä, miten voit parhaiten puuttua ongelmiin, ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi.