Afta ja Aftan hoito - Vinkit ja neuvot

Tältä sivulta löydät tietoa aftasta sekä Pepsodentin vinkkejä aftan hoitoon. Tutustu aftanhoitovinkkeihin ja tuotteisiimme klikkaamalla!
Aftan hoito

Aftan hoito

Mitä aftat ovat, ja miten niistä pääsee eroon? 

Onko sinulla suussa rakkoja? Ne saattavat olla aftoja. 

Aftat ovat pieniä, kivuliaita rakkoja, joita joskus muodostuu suuhun. Aftat ovat vaarattomia ja häviävät yleensä itsestään muutamassa päivässä tai  viikossa. Joskus kuitenkin tarvitaan lääkkeitä kivun lievittämiseksi ja hoitamiseksi.

Aftojen tai aftamaisten haavojen, toiselta nimeltään aftaisen suutulehduksen, aiheuttajaa ei täysin tiedetä. Haavoja ilmenee usein infektioiden tai heikentyneen yleistilan yhteydessä. Myös ruokailutottumukset voivat vaikuttaa. Paljon rasvaa ja suolaa sisältävät ruoat voivat vaikuttaa limakalvoihin siten, että aftoja syntyy. Myös stressi ja hormonaaliset muutokset voidaan yhdistää aftoihin.

On näyttöä siitä, että toisissa perheissä aftoja esiintyy useammin kuin toisissa, mikä voi viitata aftojen perinnöllisyyteen. Tutkimusten mukaan on myös viitteitä siitä, että vitamiininpuutoksen ja aftojen välillä on yhteys. Toisten tutkimusten mukaan aftat ja autoimmuunisairaudet, kuten Crohnin tauti ja keliakia, liittyvät toisiinsa.

Joka viidennelle muodostuu aftoja

Aftat ovat melko yleisiä, sillä noin joka viides saa niitä elämänsä aikana, osa useamman kerran. Useimmin rakot kestävät viikon tai kaksi, mutta joskus ne saattavat kestää merkittävästi kauemmin.

Yleensä aftarakkoja on huulen sisäpinnalla, ikenessä lähellä hampaita tai kielessä. Ne eivät tartu, eikä niitä tule sekoittaa herpekseen tai huuliherpekseen.

Kuinka aftoista pääsee eroon? 

Aftaisen limakalvon kanssa on tärkeää olla varovainen. Käytä pehmeää hammasharjaa ja vältä ruokia, jossa on teräviä reunoja, esimerkiksi sipsejä ja näkkileipää, jotka saattavat raapia limakalvoa. 

Usein rakot paranevat itsestään, mutta jos ne ovat pitkäikäisiä, oireita voi helpottaa. Apteekista saat tuotteita, joilla voi lievittää kipua ja nopeuttaa paranemista. Jos olet todella kipeä ja sinun on vaikea syödä, tai jos afta ei ole parantunut 14 päivässä, hakeudu lääkäriin tai hammaslääkäriin.