Säännöllisesti kahdesti päivässä

Säännöllisesti kahdesti päivässä
Hampaiden harjauksessa tärkeintä säännöllisyys. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä.

Hampaiden harjauksessa tärkeintä on säännöllisyys: hampaat tulee harjata fluoritahnalla säännöllisesti kaksi kertaa päivässä. Muista huolehtia että käyt kaikki pinnat huolellisesti läpi, koska reikiä ei pääse syntymään sellaisille hampaiden pinnoille, joista on päivittäin puhdistettu bakteeripeitteet eli plakki. Plakkia kertyy herkästi ienrajaan, joten siihen on syytä kiinnittää harjatessa erityistä huomiota. Hampaiden välipinnat puhdistuvat parhaiten hammaslangalla, hammastikulla tai erityisellä hammasväliharjalla.

Vaihda hammasharja uuteen vähintään kolmen kuukauden välein, niin saat parhaan puhdistustehon. Hampaiden harjaus on tekniikkalaji, ei voimalaji. Hampaat onkin hyvä harjata pienin, nykyttävin liikkein liikaa voimaa välttäen. Riittävä harjausaika on kaksi minuuttia.

Lisäksi hampaat on hyvä tarkastuttaa säännöllisesti hammaslääkärillä. Hammaslääkäriltä saat sinulle sopivat kotihoito-ohjeet sekä arvion, kuinka tiheät tarkastukset ovat sinulle tarpeen.

Ennen vai jälkeen aterian?

Voit harjata hampaasi aamulla jo ennen aamiaista, koska fluori suojaa hampaita happohyökkäyksen vaikutuksilta.

Voit harjata hampaasi halutessasi myös syönnin jälkeen, mutta harjausta ei tule ajoittaa välittömästi syönnin perään, varsinkaan jos olet nauttinut happamia tuotteita, kuten tuoremehua tai virvoitusjuomia. Heti ruuan jälkeen harjaaminen kuluttaa helpommin jo syömisen vaikutuksesta pehmentynyttä kiillettä. Suu kannattaa kuitenkin huuhtoa hyvin ruokailun jälkeen, jotta ruuantähteet saadaan suusta pois.

Katkaise happohyökkäys pureskelemalla ksylitolipurukumia heti syönnin jälkeen. Purukumin pureskelu myös lisää syljeneritystä, mikä puolestaan auttaa korjaamaan happohyökkäyksen aikaansaamaa kiilteen liukenemista.